η χρησιμότης των θαυμάτων

43. Συναισθάνομαι ότι η Διδασκαλία μπορεί να καταστεί ένα βαρύ σφυρί για τους δειλούς. Πρόσφατα ακόμη τρόμος θα διαπερνούσε την καρδιά στην αναφορά και μόνο της κοινότητας, αλλά τώρα πλέον υπερπηδήθηκαν πολλά εμπόδια. Ακόμη όμως μια δύσκολη δοκιμασία επακολουθεί για την ανθρωπότητα, η απόρριψη της φθαρμένης αντίληψης της ιδιοκτησίας. Αφομοιώνοντας τη σημασία του πνεύματος είναι εξαιρετικά δύσκολο ν’ απέχει κανείς απ’ τα θαύματα. Ακόμη και οι Αρχάτ που είχαν επιλεγεί από το Βούδα ένιωσαν δυσκολία στον παραμερισμό αυτής της δυνατότητας.

Τρεις Αρχάτ ζήτησαν με επίταση απ’ το Βούδα να τους επιτρέψει να δοκιμάσουν ένα θαύμα. Ο Βούδας τοποθέτησε τον καθέναν σ’ ένα δωμάτιο σκοτεινό κλειδώνοντάς τους. Μετά από πολύ καιρό ο Ευλογημένος τους κάλεσε για να τους ερωτήσει, τι είδαν. Ο καθένας αφηγήθηκε διαφορετικά οράματα. Αλλά ο Βούδας είπε: «Τώρα οφείλετε να συμφωνήσετε ότι τα θαύματα δεν χρησιμεύουν, γιατί δεν διακρίνατε το ουσιώδες θαύμα. Θα έπρεπε να έχετε συναισθανθεί μια υπαρξιακή διάσταση πέρα απ’ το ορατό κι αυτή η συναίσθηση θα είχε τη δύναμη να σας οδηγήσει σε υπεργήινα όρια. Αλλά συνεχίσατε να βλέπετε εαυτούς γήινα εγκατεστημένους και οι σκέψεις σας προσήλκυσαν στη Γη κύματα στοιχείων. Η πλημμύρα των στοιχείων προκάλεσε αναταραχές σε διάφορες χώρες. Προξενήσατε βροχοπτώσεις και καταβύθιση πλοίων μέσω τυφώνα. Είδατε ένα κόκκινο ζώο με πύρινη κορώνα, αλλά το πυρ που προσελκύσατε απ’ την άβυσσο κατέκαψε τα σπίτια των ανυπεράσπιστων – πηγαίνετε να βοηθήσετε!

Είδατε ένα δράκο με παρθενικό πρόσωπο να προκαλεί συγχρόνως κύματα που σάρωσαν ψαρόβαρκες – σπεύσατε σε συμπαράσταση! Είδατε έναν ιπτάμενο αετό κι ένας ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε τη σοδειά των γεωργών – πηγαίνετε για αποζημίωση! Πού συνεπώς έγκειται ή χρησιμότητά σας, ω Αρχάτ; Μια κουκουβάγια στο κούφωμα ενός δέντρου έχει περάσει τον καιρό της με μεγαλύτερη χρησιμότητα. ‘Η μοχθείτε στη Γη με τον ίδρώτα του προσώπου σας ή σε μια στιγμή απομόνωσης ανυψωθείτε υπεράνω της Γης. Αλλά μην επιτρέπετε στην άχρηστη αναταραχή των στοιχείων να καταστεί ενασχόληση του σοφού».

Πραγματικά, η πτώση ενός πούπουλου απ’ το φτερό ενός μικρού πουλιού, εκλύει ήχο κεραυνού στους μακρινούς κόσμους.

Εισπνέοντας συντονιζόμαστε με όλους τους κόσμους. Ο σοφός προχωρεί απ’ τη Γη ανατασιακά, γιατί οι κόσμοι θ’ αλληλο-αποκαλύψουν τη σοφία τους. Επαναλάβατε αυτή την παραβολή σ’ όσους επιζητούν θαύματα.

Μορύα Κοινότητα2

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: